SÁIK Székhelyintézmény

Országos Angol Nyelvű Civilizációs Verseny és Szakmai Nap a SÁIK Székhelyintézményében

VIII. Országos Angol Nyelvi Civilizációs Verseny
a két tanítási nyelvű iskolák hetedik és nyolcadik osztályos tanulói részére
2018. március 23.

A 2017/2018. tanév tavaszán immár nyolcadik alkalommal került sor iskolánkban, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézményében az Országos Angol Nyelvi Civilizációs Verseny megrendezésére a Kétnyelvű Iskoláért Egyesület támogatásával.
A civilizációs verseny a két tanítási nyelvű oktatás egyik fő céljához, a célnyelvi műveltség és az angolszász országok civilizációjának megismeréséhez nagy mértékben kapcsolódik. A célnyelvi civilizáció megismerése, az adott nyelvterület földrajzának, kultúrájának, történelmi hagyományainak ismerete a nyelvtanulás elengedhetetlen része. Az angol nyelv nem egyetlen ország anyanyelve, ezért általa számtalan lehetőség nyílik a különböző népek sajátos hagyományainak, mindennapi életének megismerésére. Az idei verseny témája Írország volt.
A verseny ünnepélyes megnyitóval kezdődött. Iskolánk intézményvezetője, Devcsics Annamária a házigazda szerepében köszöntötte a vendégeket és mondta el ünnepi nyitó gondolatait. Iskolánk 4. a osztályos diákjai nyitóműsorral kedveskedtek a verseny résztvevőinek.
A továbbiakban angol nyelven folyt a verseny, melynek első részében a csapatok az előzetes feladat alapján egy Írországhoz köthető hírességet mutattak be prezentáció keretében. A prezentácókat pártatlan zsűri értékelte, melynek tagjai Kéri Ferencné (zsűrielnök), Feketéné Mikes Éva és Lewis Nóra voltak. A prezentációk után a gyerekek egy képzeletbeli „Írország túra” keretében - a SÁIK Székhelyintézmény tanárainak segítségével – Írország civilizációjával, kultúrájával kapcsolatos játékos feladatokat oldottak meg.
A felkészítő tanárok és a zsűri tagjai ez idő alatt szakmai előadáson vettek részt, amelyet meghívott előadónk, Esztergályos Kolos, az Oxford University Press regionális szakmai tanácsadója tartott „Project Work and Support in the Primary Classroom” témakörben.
A versenyfeladatok megoldását követően a résztvevő gyerekek és felkészítő tanáraik ’Ír táncház’ keretében megismerkedhettek Írország táncainak alaplépéseivel. A jó hangulatról és a tánctanításról Kéri Szabolcs táncpedagógus gondoskodott. Az ünnepélyes eredményhirdetés során a zsűri elnöke, Kéri Ferencné értékelte a csapatok munkáját, majd minden csapat megkapta oklevelét és jutalmát.


A verseny eredménye

1. helyezés Városligeti Magyar-Angol Kéttanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest
’Shamrock Ladies’ nevű csapata
Csapattagok: Czaha Gréta, Grenczer Flóra, Kovács Laura
Felkészítő tanárok: Marton Réka Zsófia, Szabó Csilla
2. helyezés Budafoki Kossuth Lajos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest
’We Wish We Were Irish’ nevű csapata
Csapattagok: Bartha Sára Rebeka, Horváth Eszter Márta, Palócz-Medla András Levente
Felkészítő tanárok: Almási-Gál Beatrix, Baráz Eszter, Jánóné Németh Éva
3. helyezés Szabó Magda Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola, Budapest,
‘Potatoes’ nevű csapata
Csapattagok: Bodolai Ádám, Czesznak Tamás, Schultz Dániel
Felkészítő tanárok: Bede Zoltán, Krémer Zsuzsanna Csilla
Különdíj Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium, Salgótarján,
’’Irish Dreamers’ nevű csapataa
Csapattagok: Pál Zsófia, Reichardt Liza, Sáfrány Sára
Felkészítő tanár: Czipó Noémi

A házigazda intézmény csapata versenyen kívül vett részt a megmérettetésben, kimagasló eredményükkel kiérdemelték a zsűri különdíját.

Köszönjük támogatóink segítségét:

• Kétnyelvű Iskoláért Egyesület
• British Council
• Smart Alapítvány
• Mm Publications Kiadó
• Oxford University Press

 
   1/21