SÁIK Székhelyintézmény

Határtalanul

Mátyás király nyomdokában - HATÁRTALANUL Erdélyben

2018. május 24 – 26.

2018. május 24-én újra nagy útra indult 70 diák és 7 kísérő pedagógus Erdélybe a Határtalanul projekt kapcsán. Ezúttal Mátyás király életéhez kötődő főbb helyszínek felkeresésére került sor a három nap alatt. Az időeltolódásra is figyelemmel kell lennünk, így haza idő szerint reggel 5 órakor sikerült útra kelnünk, miután minden csomag bekerült az autóbuszok csomagtartójába. Érzékeny búcsú után elindult a nagy csapat.
Első állomásunk Szatmárnémeti volt, ahol már várták a csoportot az idegenvezetők, Vas Réka és Nemes Árpád. Tavaly is ők vezették végig csoportunkat a programon, így nagy öröm volt számunkra, hogy a jól működő kapcsolat idén is folytatódhat. A városban megtekintettük a római katolikus templomot, valamint a Vécsey-házat, a Pannónia Szállót. Utunk nagybányán folytatódott. Ott a Szent Istvány-torony, az Erzsébet-ház, valamint a Mészáros-bástya várt bennünket. Nagyon szép kis város. Ezt követően a leghíresebb királyi városba, Kolozsvárra érkeztünk. A Szent Mihály-templomban épp orgona hangverseny volt, azért sikerült megnézni ezt a csodaszép templomot, majd a Mátyás-szoborról hallhattunk sok érdekességet. Elsétáltunk Mátyás szülőházához, és megtudhatták tanulóink, hogy Bocskai István is ebben a városban született, így két híres szülöttel is rendelkezik Partium fővárosa. Városnézés után felültünk a buszokra és kiutaztunk Magyarlónára, ahol a szállásaink voltak megrendelve. Falusi turizmus keretében több háznál láttak minket vendégül, finom meleg vacsorával, majd reggel a kellemes reggelivel.
Második nap Tordára utaztunk tovább. Út közben messziről csodálhattuk a hasadék természeti szépségét, hallhattunk az idegenvezetőktől a hozzá kapcsolódó mondákról, földrajzi tulajdonságairól. Megérkeztünk a bányához, ami nagy élményt jelentett valamennyi diáknak és felnőttnek. A lefelé vezető úton is sok érdekességről hallgathattuk a beszámolót, lent pedig szabadidő keretében a gyerekek kipróbálhatták az óriáskereket, a különböző játéklehetőségeket, és lehetőség nyílt ajándékok vásárlására is. Ezt követően a történelmi Erdély székhelyére, Gyulafehérvárra látogattunk. A püspöki székesegyházban felújítás miatt nagyon figyelnünk kellett a tájékoztató szövegére, de sor került első koszorúzási eseményre is, a Hunyadiak síremlékére helyeztük el a kegyelet koszorúit, elénekeltük a Himnuszt. Sétáltunk a várnegyedben, volt ismét egy kis szabadidő, amikor a gyerekek önállóan is felfedezhetnek részleteket a látnivalókból. Nagyszebenbe utaztunk tovább. Igazából szászok által lakott település volt régen, nyomai jól láthatóak az építkezésben is, nagyon szép kis város, sok érdekeset hallottunk szintén. A város az 1848/49-es szabadságharc idején fontos stratégiai szerepet is betöltött, itt volt Bem lőszerraktárja, amit az osztrák csapatok fel is robbantottak. Beesteledett, jól elfáradva érkeztünk meg a már jól ismert Csernakeresztúrra, ahol a megszokott vendégszeretet várt ránk. Igazán jóízű, házias vacsorát kaptunk, aztán megérkeztek vendégfogadóink, akik elkísértek bennünket szálláshelyeinkre, és mindenki nyugovóra tért.
Harmadik nap Vajdahunyadon kezdtük a látogatást. A vár minden zugát bejárták a gyerekek, sok régi történetet hallhattak megint a vezetőinktől, majd Dévára értünk. Először a Szent Ferenc gyermekotthonba látogattunk el. Ott egy lakójuk számolt be az otthonban töltött mindennapjaikról, örömökről, nehézségekről. Rengeteg adomány gyűlt össze még itthon, amit magunkkal vittünk, és átadtuk a személyzetnek. Déva vára ünnep miatt csak gyalogosan volt megközelíthető, az idő hiánya miatt erről lemondtunk, így utaztunk tovább utolsó állomásunkra, Aradra. Aradon a Szabadság-szobor, valamint a kivégzés helyszínén emelt emlékhely meglátogatása volt célunk. A vértanúk szobránál ismét koszorút helyeztünk el, a Szózat hangjaival róttuk le kegyeletünket, majd a buszra ültünk, és elindultunk haza Salgótarjánba.
Ismét gazdag programban volt részünk. Köszönjük a lehetőséget a magyar államnak, hogy tanulóink minden évben eljuthatnak határon túli magyarlakta területekre, rengeteg élményhez, tapasztalathoz jutva ezáltal, amit iskolai keretek között soha nem lenne lehetőségük megismerni. Ebben az évben már teljes állami finanszírozással utazhattunk, a szülőket csupán az utasbiztosítás terhelte. Köszönet a TALABOR utazási irodának, hogy évről évre segítségünkre vannak a szervezésben, nélkülük sokkal nehezebb lenne. És köszönjük a szülőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy gyermekeiket ránk bízva elengedték erre a nagyszerű kirándulásra, ezzel hozzájárultak az iskola falain szerezhető ismeretszerzéshez. Meggyőződésünk, hogy ezek az élmények nagy hatással vannak a gyerekekre, és majd évekkel később tudatosul is majd bennük, mit láttak, hallottak. Reméljük, hogy még sok éven át utazhatunk diákjainkkal.

Majláth Gizella
programfelelős