SÁIK Székhelyintézmény

Határtalanul

Túráztunk Erdélyben

Iskolánk, a SÁIK szkhelyintézménye, vagyis a Gagarin idén tavasszal, május 18-20. között hatodik alkalommal vett részt "Határontúl" kiránduláson.
Ismét Erdélyben túráztunk, Ady nyomán indultunk útnak. Így Nagykárolyban találkoztunk idegenvezetőinkkel, sok érdekes történetet hallhattunk Petőfi és Szendrey Júlia találkozásairól, Ady iskolaéveiről. Érmindszenten aztán a költő szülőházát látogattuk meg, gyarapítva irodalmi ismereteinket. Zilah következett, Wesselényi városa, de ismét szóba jött Ady neve is, miután a zilahi kollégiumban is eltöltött négy évet. Elfáradva érkeztünk meg szálláshelyünkre, a csodálatos Székelykő lábánál található Torockóra.
Másnap ott kezdtük a napi programot. Kiránduláaink fénypontját mindig a helyi emberekkel való találkozás jelenti. A Sebes Pál Általános Iskolában már nem először jártunk, mégis megérintett mindenkit az az elkötelezettség, ahogy mindent megtesznek, hogy az iskola megmaradjon, hogy a gyerekek anyanyelvükön tanulhassanak. Az Erdélyi Néprajzi Múzeumban hallhattuk a falu vasgyári múltjáról és jelenéről, valamint szokásairól. A tordai sóbányába utaztunk tovább. A gyerekek elámulva hallgatták az idegenvezetők beszámolóit, kevés szabadprogram után végre túráztunk a Tordai-hasadékban. Óriási és egyben lenyűgöző élményben volt részünk. Kolozsvárott a város főbb nevezetességeihez jutottunk el. Házsongárdi temető, Mátyás szülőháza, Szent Mihály templom, Mátyás szobor, Városháza. Majd Torockón várt bennünket a finom vacsora.
Utolsó nap igen bőséges programtervvel indultunk és hajtottuk végre a hazautazás előtt. A nagyenyedi kollégium udvarán Bethlen Gábor fejedelem előtt tisztelegtünk koszorúzással, majd Gyulafehérváron a székesegyházban ugyncsak a Hunyadiak szarkofágja előtt róttuk le kegyeletünket. A vajdahunyadi, majd a dévai vár megcsodálása után érkeztünk Aradra, az utolsó állomásunkhoz, ahol a Szabadság-szobor megkoszorúzása után vettünk fájó búcsút két idegenvezetőnktől, majd indultunk haza Salgótarjánba, hogy a késő esti órákban fáradtan ugyan, de élményekkel gazdagon megérkezzünk.
Köszönet a támogatóknak, hogy tanulóink ismét részesei lehettek a programnak, és általa lélekben, tudásban gazdagodhatak.

Majláth Gizella
programfelelős