SÁIK Székhelyintézmény

Velünk történt

Hon_és népismereti napok a 2015-2016-os tanévben

E tanévben első ízben szerveztük a hagyományos programot ilyen formában, egy őszi és egy tavaszi kirándulásra vittük a gyerekeket.
Az őszi kiránduláson Balassagyarmatra a Palóc Múzeumba látogattunk el.
A három csoportba osztott gyerekek három kiállítást néztek meg, illetve hallgatták meg a múzeumpedagógusok előadásait. Minden állomáshelyen teszt kitöltésével fejezték be a foglalkozást.
- Bölcsőtől a sírig
- A tűz és vas ura: a kovács
- Látványtár
kiállítások voltak a helyszínek. A gyerekek előzetes feladatként a hon- és népismeret füzetükbe készítettek jegyzeteket, majd itthon élmény beszámoló készült a nap eseményeiről.
A tavaszi kirándulás úti célja Hollókő volt.
Hat helyszínt hat csoportban jártak be a gyerekek forgószínpad szerűen.
- Pajtakert
- Babamúzeum
- Fazekasműhely
- Falumúzeum
- Kézműves nyomda
- Postamúzeum
Végül a hat csapat együtt vett részt a Kertek-alja tanösvényen tett sétán. Ezen a kiránduláson alkalma volt a gyerekeknek az egész év során tanult ismeretek jelentős részének élő környezetben megfigyelni . Nagy hatással volt rájuk, hogy testközelbe kerültek az ősi mesterségek képviselőivel. Láttak szövést, fonást, fazekasságot, nyomtatást. Az aznapi eső sem tudta kedvét szegni a jó kedvnek.
Az élménybeszámolók most is elkészültek, sőt néhány szárnyaló fantáziájú gyerek megírta Hollókő új legendáját is.
Az új szervezésű kirándulások beváltották a hozzájuk fűzött reményeinket. Nem untak bele az egymás utáni több napos rendezvénybe a gyerekek. Élményekkel telve tértek haza.

 
   1/45