SÁIK Székhelyintézmény

Velünk történt

Gagarin Napok 2016

Iskolánkban 2016. április 11. és 25. között került megrendezésre a Gagarin Napok programsorozat, amelynek helyszínei az iskola aulája és szaktantermei voltak.
Rendhagyó módon a hagyományos Gagarin Gála helyett több napon keresztül engedtünk betekintést iskolánk munkájába, s adtunk belőle és az elért eredményekből - a teljesség igénye nélkül - egy kis szeletnyit. Ennek keretében az alábbi rendezvényeken vehettek részt az érdeklődő tanulók, szülők és pedagógusok:
• Április 11. Költészet napi versolvasó délután
• Április 13. Idegen nyelvi délután
• Április 18. Természetismereti diákkör
• Április 19. Népművészeti bemutatók
• Április 21. Művészeti bemutatók
• Április 25. Társadalomtudományi diákkör
A Gagarin Napok nyitó rendezvénye volt a költészet napi versolvasó délután, ahol szép számmal gyűltünk össze, hogy felolvassuk egymásnak legkedvesebb verseinket. A hangulatos délutánon elhangzottak játékos és komoly, szomorú és vidám költemények egyaránt.
Az idegen nyelvi délutánon a tanév sikeres programjai és produkciói közül válogattunk egy csokorra valót. A számos fellépő nagy örömére sok szülő és nagyszülő volt kíváncsi a gyermekek angol és német nyelvű műsorszámaira, az idegen nyelvi versenyeken nyertes prózai szövegekre. A természetismereti diákkör keretében mutatták be tanulóink a fizikai és a kémiai kísérleteiket és kiselőadásaikat. Az érdeklődő tanulók, szülők és pedagógusok láthattak többek között házilag készült ital-automatát és villanymotort, forgó, repülő vizesvödröt, világító radírt és úszó tojást. Emellett biológiai és földrajzi témájú előadásokat is hallhattunk.
A néphagyományokra épülő művészeti nevelés már több mint két évtizede iskolánk sajátosságai közé tartozik, melynek keretében felelevenítjük népszokásainkat, hagyományainkat. E mellett az alsó tagozatosok néptánc-oktatása a táncházzal együttműködve folyik. Ezen a délutánon a táncház pedagógusai által betanított táncokkal mutatkoztak be iskolánk alsó tagozatos osztályai és a Pitypang néptánccsoport, valamint prózával és a „Jeles napok” - hoz kapcsolódó műsorokkal szerepeltek tanítványaink.
A művészeti bemutatón fellépett iskolánk kórusa, mi is megcsodálhattuk a versenyeken kiemelkedően szereplő prózamondóink szövegmondását, valamint iskolánk tehetséges tanulói mutatták be hangszeres és táncos produkcióikat. A színjátszó csoportunk, az Európa Színpad azt a színdarabot mutatta be, amivel a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Verseny megyei fordulóján bronz minősítési fokozatot szereztek.
A társadalomismereti munkacsoport ebben a tanévben először szervezte meg a társadalomtudományi diákköri délutánt. Az előadók felső tagozatos diákjaink voltak, akik színvonalas prezentációkkal készültek erre a napra. Az érdeklődő tanulók és szülők sok érdekes és hasznos információt közlő kiselőadást hallgathattak meg ezen a délutánon is.
Összességében véve ez mind a tanulók, mind az érdeklődő szülők és nagyszülők számára pozitív élményeket nyújtó programsorozat volt. Bár nagyszerű érzés volt több napon keresztül látni és hallani a kiváló diákjaink bemutatóit, mégis úgy véljük, jó lesz visszatérni a hagyományainkhoz, és már most készülünk a következő Gagarin Gálára.

Salgótarján, 2016. június 28.

Baráth Árpádné, Dr. Gaálné Bakallár Zsuzsa és Mocsári Zoltánné

 
   1/64