SÁIK Székhelyintézmény

Velünk történt

V. Megyei Német Nyelvi Civilizációs Verseny - Döntő

A 2018-2019-es tanévben ötödik alkalommal indítottuk útjára intézményünkben, a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézményében a Megyei Német Nyelvű Civilizációs versenyt. A megye 7-8. osztályos tanulói számára meghirdetett négyfordulós levelezős verseny döntőjére 2019. március 29-én került sor.
Napjainkban az idegennyelv-tudás szerepe, jelentősége kulturális és gazdasági szempontból is vitathatatlan. Célunk az volt, hogy a diákok a tanóra keretein kívül is találkozzanak a német nyelvvel, érdeklődésüket, motivációjukat felkeltsük a német nyelvterület kultúrája iránt.
Az ünnepélyes megnyitón intézményünk vezetője, Devcsics Annamária köszöntötte a vendégeket, majd városunk alpolgármestere, Dr. Dániel Zoltán üdvözölte a verseny résztvevőit. Ezt követően Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerület igazgatója mondta el ünnepi nyitó gondolatait. Agg Veronika és dr. Tóthné Nagy Zsuzsanna pedagógusok vezetésével a 4. b osztály tanulói vidám német nyelvű műsorral köszöntötték a verseny résztvevőit.
A versenyre 16 csapat nevezett, a döntőre a legeredményesebb 8 csapat kapott meghívást. Az idei verseny témája – DACHL -L?nder- a német nyelvi országok kultúrája volt.
A döntő első részében a háromfős csapatok játékos feladatokon keresztül adhattak számot tudásukról. A verseny második részében az előzetes feladat bemutatására került sor. A csapatok egy plakát elkészítése segítségével képzeletbeli osztálykiránduláson vettek részt, és erről számoltak be német nyelven. A verseny feladatait és a prezentációkat háromtagú zsűri értékelte: Pilát Andrea, Tárkányi Lívia és Turcsányi Marianna.

A verseny eredménye

1. helyLaichkraut
Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium
Csapattagok: Mótyán Dorka, Mótyán Zorka, Jáger Norbert
Felkészítő tanár: Várkonyi-Kanyó Rita
2. helyChaoskätzchen
Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium
Csapattagok: Bakos Dorka, Boldog Virág, Nagy Kamilla
Felkészítő tanár: Várkonyi-Kanyó Rita
3. helyHottentotte –Polizistinnen
Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium
Csapattagok: Gombár Franciska, Funk Dorka, Kremers Lívia Sarolta Felkészítő tanár: Mészáros Adrienn

Támogatóink

Budapesti Német Nagykövetség
Goethe Intézet
Raabe Klett Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft.

   1/33