SÁIK Székhelyintézmény

Velünk történt

Máltai tanulmányi kirándulás és nyelvtanulási program
2019. május 6.- 2019. május 13.

A 2018/2019-es tanévben új színfolttal gazdagodott a Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Székhelyintézményében a nyelvtanulással kapcsolatos külföldi tanulmányi kirándulások köre.
Ebben a tanévben első alkalommal szerveztünk tanulmányi kirándulást az angol nyelvet tanuló diákjaink részére a Földközi-tenger középpontjában elhelyezkedő Málta szigetére. A program részeként a tanulók délelőttönként angol nyelvi kurzuson vettek részt egy máltai nyelviskolában, délutánonként pedig a kellemes mediterrán környezetben ismerhették meg a szigetvilág kultúráját, a brit kultúra hagyományait és az ősi történelmi múlt jellegzetességeit.
2019. május 6-án, hétfőn reggel indultunk el Salgótarjánból a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ahonnan a Ryanair járatával délutánra már meg is érkeztünk a Máltai Nemzetközi Repülőtérre. Innen a „Gateway School of English” nyelviskola kisbuszával elutaztunk St. Julians városába, ahol mindenki elfoglalta szállását a vendéglátó családoknál. Este felfedeztük St. Julians városát, ahol már első nap megtapasztaltuk a tenger vizének óriási erejét.
Az első nap délelőttjén diákjaink nagy izgalommal érkeztek meg a nyelviskolába, ahol nemzetközi csoportokban kezdték el az angol nyelv tanulását sokéves tapasztalattal rendelkező nyelvtanárok irányításával. Délután ellátogattunk egy „Ta’Qali” nevű kézműves faluba, ahol az ékszerkészítés és üvegfújás mesterségébe nyertünk bepillantást, valamint kis ajándékokat is vásárolhattunk. Ezután a történelemé volt a főszerep, és a Szent Pál legendával ismerkedtünk meg Rabat városában, valamint a régi főváros Mdina („Silent City”) történelmi, műemlékekkel teli szűk kis utcáin sétálhattunk és a városfalon végigsétálva gyönyörködhettünk a csodálatos kilátásban. Idegenvezetőnk javaslatára a séta előtt megkóstoltuk a máltaiak jellegzetes péksüteményét, a „Pastizzi”-t is. Az első nap programja a „Dingli Cliff” sziklás tengerpart lenyűgöző látványával zárult.
A második napon a szórakoztató negyed „Paceville” felfedezésével telt a délután. A program első részében bowlingozni voltunk, ahol mindenki nagyon jól érezte magát. A délután második részében a tengerpartra mentünk, ahol a bátrabbak térdig, a kissé félénkebbek bokáig mentek be a vízbe. A nap végét mindenki fagyizással zárta egy nagyon kedves kis fagyizóban.
A harmadik nap kulturális programja a főváros, Valletta felfedezése volt. Megérkezve a jelenlegi fővárosba egy gyönyörű szökőkút áll a városkapu előtt, ahol -mindenki nagy örömére- egy kicsit felfrissülhettünk a nagy melegben. Sétánkat a „Felső Barrakka Kertek”-ben folytattuk, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a „Nagy Kikötő”-re. A sok turista ellenére sikerült megnézni a díszlővést az ágyúval, és sokan videót is készítettek róla. A séta során megcsodálhattuk a máltai lovagok templomát, a sok szép barokk épületet, a hangulatos utcákat és jellegzetes házakat. A fővárosban található Viktória királynő szobra, valamint a brit kultúra más jellegzetes kiegészítői is jelen vannak, mint például a piros telefonfülkék. A nap végén egy izgalmas 5D-s mozi keretében, egy varázslatos sólyommal együtt utazva megismertük Málta történelmét. A sétát az ’Alsó Barrakka Kertek”-nél fejeztük be. Nagyon jól éreztük magunkat, és a nap végére a sok sétától kellemesen elfáradtunk, de ezen a napon még vacsora után egy kis sportolás is várt a csapatra.
A negyedik napon délután először egy kis strandolás volt a program, majd a szomszédos Sliema városába utaztunk, és a „Tigne Point” sétányon megcsodálhattuk a sziklás tengerpartot, valamint a velünk szemben elhelyezkedő fővárost, Vallettát madártávlatból. Lehetőség volt egy kis vásárlásra is a szabadidő keretében.
A hétvégén két egésznapos kiránduláson vettünk részt. A szombati napon Gozo szigetére utaztunk el komppal, ahol megnéztük a „Calipso barlangot”, valamint a fővárosban, Victoria-ban a citadellát. Ezt követően Comino szigetére mentünk, ahol a gyönyörű „Kék lagúna” fogadott minket. Itt teljesen elvarázsolódtunk, és természetesen mindenki megmártózott a fantasztikusan égszínkék, tiszta vízben. A visszafelé úton kis hajóval utaztunk, és nagyon élveztük a tenger hullámait. Vasárnap délelőtt a „Marsaxlokk” nevű halászfaluba utaztunk el, ahol a kikötőben a hagyományos máltai csónakokban („Luzzu”) gyönyörködhettünk. A kikötő mellett a vasárnapi piac is nagyszerű élmény volt, ahol az aznap kifogott halak és tenger gyümölcsei, valamint sok-sok helyi termék és ajándék vásárlására is volt lehetőség. Délután a „Kék barlangokhoz” utaztunk, ahol kis csónakokban utazva fedeztük fel a barlangok kéklő vízét és koralljait. A nap végén az időszámítás előtt 3600-ból származó neolitikus templomok építményeit csodáltuk meg, és megtapasztalhattuk az esős Máltát is a napos, meleg napok után.
Elérkezett az utolsó nap, 2019. május 13-a, amikor reggeli után elbúcsúztunk a máltai vendéglátó családoktól és a már ismerős kis piros buszunkkal elindultunk a máltai repülőtérre. Nagyon ügyesen hazaértünk Budapestre, ahonnan már csak egy kis buszozás várt ránk Salgótarjánig. Sok szép élménnyel hazaérkezve Salgótarjánba mindenki örült, hogy újra láthatja a családját.

Máté Mariann
szervező pedagógus

 
   1/43