SÁIK Székhelyintézmény

Velünk történt

A XXVII. Kárpát-Medencei Teleki Pál földrajz-földtan verseny döntője

A versenyt a nagy történelmi múltra tekintő megyeszékhelyen, Egerben rendezték meg. A háromnapos program élményekkel teli megmérettetés volt.
A verseny megnyitó ünnepséggel kezdődött 2019. május 10-én, pénteken az Eszterházy Károly Egyetem dísztermében. A köszöntő beszédek után máris elkezdődött a verseny az írásbeli teszt kitöltésével. A teszt 100 kérdést tartalmazott, és felölelte Európa, Közép-Európa gazdasági, társadalmi és geológiai, geográfiai ismereteit. A teszt eredményes megírásához hosszas felkészülésre volt szükség, hiszen nemcsak az iskolai tananyagot kellett megismernünk, hanem a különböző szakmai folyóiratok publikációit is el kellett olvasnunk. Az írásbeliben kiemelkedő hangsúlyt kapott Teleki Pál életrajza és munkássága. Sajnos a feladat megoldására igen kevés idő - másfél óra - állt rendelkezésünkre.
Addig, amíg a diákok dolgoztak, a kísérő tanárok és szülők az egyetem dísztermében két igen érdekes előadást hallgathattak meg. Professor dr. Sümegi Pál tanszékvezető egyetemi tanár a „Régészeti geológia: ember és környezet hosszú távú kapcsolatának feltárása a földtudomány és a régészet eszközeivel” című előadását hallgathatták meg, majd Novák Richárd geográfus tartott igen érdekes előadást a fényszennyezésről.
Szombaton kora reggel indult a program szakmai terepbejárás-terepi forduló programmal. A Bükk hegység lábánál tettünk igen hosszú túrát. Nagyon sok érdekes kőzet, földtani képződmény megismerésével gyarapítottuk ismereteinket. A terepgyakorlat végén a megszerzett tudásunkról írásbeli vizsgát kellett tenni még az egyik terep állomásunkon, Szarvaskőn. Ebben a fordulóban az elérhető 50 pontból a maximumot szereztem meg, 29 nyolcadikos közül négyünknek sikerült ez a teljesítmény. Szombaton ebéd után kezdődött az igazán izgalmas szóbeli vizsga. Itt tételt húztunk, és a felkészülési idő után a négytagú bizottság előtt adtunk számot tudásunkról. Nagyon izgultam, de ez a megmérettetés is jól sikerült, az elérhető 50 pontból 38-at teljesítettem. Szombaton este már a jól megérdemelt pihenés és a kikapcsolódás kövezett. Vasárnap igen nagy várakozással léptem be az egyetem dísztermébe, ahol a felkészítő tanárok, szülők, szervezők társaságban vártuk az eredményhirdetést. A versenyen az összesített eredmény alapján a 14. helyet szereztem meg a huszonkilenc induló közül. Szerintem ez nem volt rossz teljesítmény.
A jó versenyhangulaton túl igen hasznos volt ez a hétvége: megismerhettem sok embert, kiváló tudósok előadását hallgathattam meg, egy igen érdekes tanulmányi kiránduláson vehettem részt, és belekóstolhattam az érettségi, illetve a szóbeli felvételi vizsgák megpróbáltatásaiba. A versenynek mindannyian nyertesei voltunk, hiszen új barátokat szerezhettünk, szabadidős programokon vehetünk részt. A befektetett energia sokszorosan megtérült. Szeretnék köszönetet mondani Szelesné Tarjáni Zsanett tanárnőnek, aki egész tanévben segítette és irányította munkámat.
2019. június 12-én Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Salgótarján város kiváló tehetséggondozó pedagógusa” és „Salgótarján város ifjú tehetsége” elismerő címet adományozta számunkra.

Szabó Zétény Benedek
8.b