SÁIK Székhelyintézmény

Velünk történt

45 perc a MOBIDIK gyomrában...

No, nem a fehér bálnáról van szó, hanem egy Mobil Digitális Iskola rejtőzik a mozaikszó mögött. 2019. november 18-22. között a Salgótarjáni Általános Iskola Kodály Zoltán Tagiskolája udvarán állomásozott ez a „szörnyeteg”. Igen jól olvasta: szörnyeteg, hiszen egy teherautón szállítható konténerben 15 tanuló számára kialakított informatikai csúcstechnikával felszerelt tanterem a MOBODIK. Meghatározó eleme egy hatalmas érintőképernyős TV, ami kiszolgálja a tablet alapú Samsung Smart Schoolt, könnyedén csatlakoztatható a tanulói notebookokhoz, használható klasszikus táblaként, vagyis írható, törölhető... Tehát a tanulók munkáját segítik a notebookok, tabletek, a 4G sávszélességű internet és elmélyedhetnek a kódolás és programozás, a LEGO robotok irányítása rejtelmeiben, valamint a 3D nyomtatás varázslatában.
A 8c osztállyal vettem részt az egyik foglalkozáson.
A tanulók kis csoportokban – a MOBIDIK jól felkészült oktatói instrukciói és közreműködése alapján – megismerkedtek a micro:bit programozásával. (Egyszerű, kisméretű, sokféle célra felhasználható, egyszerűen online programozható, 4000-6000 Ft-ért megvásárolható, elektronikus alapmodul.) A tanulóknak az volt a feladatuk, hogy a modul előzetes programozásával, a LEGO robotba helyezését követően a robot egy meghatározott útvonalon végig tudjon haladni.
A gyerekeknek nagyon tetszett az „életszagú” feladat, érdeklődve figyelték az oktatók instrukcióit, várakozón és együttműködve tették a dolgukat. Hatalmas örömöt váltott ki bennük az, amikor a robot tényleg végig ment az előre meghatározott útvonalon…
Nagyon örülök, hogy természettudományos tanárként a diákjaimmal részt vehettem egy ilyen „rendbontó” tanórán. Az ő nevükben is megköszönöm a szervezőknek és a közreműködőknek a feledhetetlen élmény-tanórát. Továbbá köszönetet mondok Bratinka Gábornak, a Salgótarjáni Pedagógiai Oktatási Központ munkatársának a cikk megírásáért, illetve a program kivitelezéséért. Köszönöm MOBIDIK!

Darvas József
tanár