SÁIK Székhelyintézmény

Velünk történt

A magyar népmese napja

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”
(Magyar Olvasótársaság)


2005–ben fordult a Magyar Olvasástársaság mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása, a bennük élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.A mag termékeny talajba hullott, s már 2005. szeptember 30-án meg is rendezték a népmese napját.
A cél az, hogy e napon országszerte könyvtárosok, óvónők, pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, gyerekek megkülönböztetett figyelemmel és érdeklődéssel forduljanak a népmesék felé.
Már hagyomány iskolánkban, hogy megemlékezünk erről a napról. Ebben a tanévben, szeptember 27-én, pénteken délelőtt felső tagozatos tanítványaink ellátogattak az alsós osztályokba, hogy mesét olvassanak kisiskolás társaiknak. A kisdiákok örömmel hallgatták a meséket.


Budafokiné Kiss Éva