SÁIK Székhelyintézmény

Velünk történt

Múzeumi programok az első félévben

Az előző tanévekhez és hagyományainkhoz híven ebben a tanévben is szorgalmasan látogattuk a Dornyay Béla Múzeum programjait. Az alsó és felső tagozatos diákok és pedagógusok körében egyre népszerűbbek a különböző események, melyre fokozódó érdeklődéssel látogatnak csoportjaink.
Minden évben tanévindító konferenciával kezdődik a programsorozat, ahol intézményvezetőnk, Tolnainé Nagy Márta és Majláth Gizella múzeumi koordinátor vett részt. A múzeum vezetője és múzeumpedagógusa – Boros Ágnes – felvázolták a terveiket, elkövetkező programlehetőségeket. Múzeumbarát pedagógus díjat idén Dombi Sándorné tanítónéni és Majláth Gizella tanárnő vettek át.

Számtalan kiállításon vettünk részt diákjainkkal, amelyek a következők voltak a teljesség igénye nélkül. Nem sokkal a tanév kezdete után nyílt a „Dzsingiszkán öröksége” című kiállítás, amelyhez mongol nap is kapcsolódott néhány napon belül. Több csoportunk érdeklődött a lehetőségekhez képest:

Ugyancsak ősszel hirdették meg a „Pincétől a padlásig” programsorozatot, melynek keretében tanulóink bejárhatták a múzeum háttértárát, továbbá érdekfeszítő régészeti előadásokat hallgathattunk.

Novemberben ugyancsak nagy népszerűségnek örvendett a „nagy rajzolás”:

Érdekes kiállítás volt az „Optikai illúziók”, sok kis kíváncsi gyermek nagy élménnyel tért haza a látogatások után:

Számos kézműves foglalkozásra is ellátogatunk, a gyerekek nagy kedvvel készítenek kisebb ajándékokat, még porcelánt festettek a 4. a osztály tanulói.

Decemberben várostörténeti vetélkedőn vettek részt a hatodikos diákjaink. Nagyon sok élménnyel, tudással gazdagodtak, jó hangulatú délután keretében. A vetélkedőt a 6.b osztály csapata nyerte, egyéni díjat Csikós Máté 6.b-s tanuló kapott.

A második félévben is várjuk az izgalmas lehetőségeket, és természetesen igyekszünk tanulóinkat továbbra is eljuttatni a kínálkozó programokra. A jelenlegi kínálat a kisebbeket szólítja meg, „legóváros” épült, amelyre már most nagy az érdeklődés. Célunk, hogy tanulónknak az iskolánk falain túl is – a helyi lehetőségeket kiaknázva – élményszerű oktatást biztosítsunk. Ezen munkálkodunk együtt a Dornyay Béla Múzeummal immár negyedik éve sikeresen.

Majláth Gizella